Асертивна комуникација

Основ мељудских односа је комуникација! Чак и када не говоримо, ми комуницирамо. Иако се примарно односи на речи –  комуникација није само то. Комуникација је и положај и покрет тела – невербална комуникација, чак и једноставно игнорисање односно нечињење – има своје значење.

Асертивна комуникација је један од начина спречавања конфликата и значајано је поље рада породичних терапеута – јер се ова врста комуникације учи.
Од квалитета комуникације зависи степен задовољства у породичним односима, а добра комуникација је окосница стабилности брака и породице. Терапеути препоручују коришћење Ја порука. Оне садрже поруку о томе како се особа осећа док нешто ради. Самооткривање веома је делотворно у смислу остваривања комуникације уколико смо храбри да се самооткријмо.
У свету и код нас све су популарнији тренинзи комуникационих вештина, јер су корисни на свим нивоима комуникације.
Да бисмо успели да кажемо реченицу која је јасна и упутимо поруку која ће имати јасно значење за онога ко је прима, треба да научимо да будемо смирени, да се емоционално контролишемо и активно слушамо. Чим неко осети да га друга особа активно слуша и има саосећања за његове потребе и осећања, онда су обе стране спремније да изађу у сусрет  захтевима.

Advertisements

Оставите одговор

Попуните детаље испод или притисните на иконицу да бисте се пријавили:

WordPress.com лого

Коментаришет користећи свој WordPress.com налог. Одјавите се /  Промени )

Google+ photo

Коментаришет користећи свој Google+ налог. Одјавите се /  Промени )

Слика на Твитеру

Коментаришет користећи свој Twitter налог. Одјавите се /  Промени )

Фејсбукова фотографија

Коментаришет користећи свој Facebook налог. Одјавите се /  Промени )

Повезивање са %s